Geef werklozen een job, geen ultimatum.

Published by Jongsocialisten Antwerpen on

Jongsocialisten Antwerpen reageert verbolgen op de uitspraken van Antwerpse kamerlid en districtsvoorzitter Zuhal Demir. “Als werklozen merken dat ze hun rekeningen niet kunnen betalen, zullen ze beter hun best doen”, liet Demir optekenen in het kader van een debat rond het in tijd beperken van de werkloosheidsuitkering. “Dit is wel het toppunt. Het besparingsbeleid van de Vlaamse en federale regering bedreigt ondertussen 15.000 jobs in ons land én heeft alle facturen de hoogte ingedreven”, zegt Jongsocialisten Antwerpen, “Dan afkomen met het argument dat ze maar wat beter hun best moeten doen is gewoon grof. Alsof mensen ervoor kiezen om hun job te verliezen.”

Jongsocialisten Antwerpen doet de uitspraak van Demir af als pure provocatie. “Dat het voorstel niet in het regeerakkoord staat is hierbij voor Zuhal Demir plots geen probleem, terwijl het bij de discussie over de vermogenswinstbelasting de voornaamste reden was om het idee te kelderen.” Politieke poker, maar dat maakt haar uitspraken niet minder onaanvaardbaar.

“Demir reduceert mensen die hun job verloren – om welke reden dan ook – tot onwilligen. Ronduit grof.” De jongeren wijzen erop dat het regeringsbeleid ondertussen zo’n 15.000 jobs in ons land bedreigt en de facturen de hoogte in hebben geduwd. “Energie, water, kinderopvang, onderwijs, openbaar vervoer, zorg, etc. Iedereen betaalt meer door het beleid van deze regering.”

Daarbovenop komt het nieuws van de tegenvallende cijfers rond jobcreatie en het uitblijven van een taxshift. “Het wordt tijd dat de regeringspartijen inzien dat zij nu de verantwoordelijkheid dragen. Als ze echt zo bezorgd zijn om het activeren van de bevolking, dan moet men stoppen met het verstikken van de economie”, zegt Jongsocialisten Antwerpen. “Men zou beter tijd steken in het creëren van jobs en inzetten op activering in plaats van het uitdelen van ultimatums.”

Uit protest hebben de jongeren een berekening gemaakt van de bijkomende kosten waarmee deze regering de burgers opzadelt. “Mevrouw Demir mag de rekening van ons nu ook verwachten.” De jongeren roepen iedereen op hetzelfde te doen. “Als ze op het einde van de maand de factuur niet meer kunnen betalen, moeten ze die maar naar Zuhal Demir opsturen. Misschien moet zij dan maar wat beter haar best doen”, klinkt het.