De dood van het Antwerpse jeugdbeleid. Ait Daoud speelt de beul.

Published by Jongsocialisten Antwerpen on

Midden april lanceerde het stadsbestuur van Gent een plan met 182 acties om de stad kindvriendelijker te maken. Dat staat in schril contrast met Antwerpen. Het jeugdbeleid lijkt dood en begraven, de bevoegde schepen blinkt uit in afwezigheid. Een schande voor een stad waar meer dan 1/3 inwoners jonger is dan 25.

1 juni: dag van het kind. Een ideaal moment om een balans op te maken van de inspanningen die lokale besturen nemen om hun stad toegankelijk en open te maken voor kinderen en jongeren. In sommige Vlaamse centrumsteden heeft de aandacht voor een sterk jeugdbeleid de afgelopen jaren haar weg gevonden naar de politieke agenda. Gent lanceerde eerder dit jaar een plan met maar liefst 182 maatregelen om kinderen en jongeren een echte plek te geven in de stad. Van een aanpak voor de jeugdwerkloosheid, kindvriendelijke balies en een kindernamiddag op de Gentse feesten. Ook wie jonger was dan 18 heeft een volwaardige plek in de stad. Een mooie boodschap.

Hoe waardevol de inspanning van Gent, des te pijnlijker de blik op Antwerpen. Het Antwerpse jeugdbeleid lijkt dood en begraven, de schepen blinkt uit in afwezigheid. Sinds de start van 2015 bracht Nabilla Ait Daoud welgeteld 2 punten naar de Antwerpse gemeenteraad: de erfpacht van de Antwerpse kinderboerderij én een aanpassing van het reglement voor kinderopvang. Van creativiteit, vernieuwing, vooruitgang en initiatief weinig sprake. Bovendien verschuift alle aandacht voor de plek van jongeren in de stad naar het achterplan. Van het uitkleden van de Antwerpse zeeklassen tot het schrappen van de plannen voor meer speelruimte in Het Steen. De pijnlijke voorbeelden stapelen zich op.

Met het stilvallen van het jeugdbeleid lijkt daar nu geen einde aan te komen. Een schande voor een stad waar meer dan 1/3 van de bevolking jonger is dan 25. Voor hen is blijkbaar geen plaats in de stad. De conservatieve bestuursploeg focust liever op haar achterban: de projectontwikkelaars. En de enkele realisaties op jeugdbeleid, zoals de heraanleg van het Harmoniepark met bijkomende speelruimte voor kinderen en jongeren dateren van de vorige bestuursploeg.

In 2011 mocht Antwerpen zich een jaar lang de Europese jongerenhoofdstad noemen. Met een groot feest in het centraal station en het ondersteunen van tal van kleine en grote initiatieven. Met heimwee kijken we terug naar een stad die wel investeerde in haar jeugd.

Vandaag leidt Antwerpen haar jeugdbeleid naar de slachtbank. Aït Daoud speelt de beul. Op de internationale dag van het kind is dat de koude en harde realiteit. En jammer genoeg eentje waar we als stad de gevolgen van zullen dragen.