Maak het openbaar vervoer in Antwerpen gratis

Published by Jongsocialisten Antwerpen on

Antwerpen kreunt onder een mobiliteitsprobleem. De files op de ring worden steeds langer en ook in de stad slippen de wegen stilaan dicht. “Niet verbazend”, vindt Jongsocialisten Antwerpen, “Er wordt hevig bespaard op investeringen in openbaar vervoer. De prijzen stijgen en zowel het aanbod, als de kwaliteit gaan achteruit.” Jongsocialisten Antwerpen pleit daarom voor de invoering van gratis openbaar vervoer in de stad. “We moeten net meer investeren in openbaar vervoer. Wij willen alle Antwerpenaars de tram op. Gratis!” Vandaag voerden ze daarom actie op de Rooseveltplaats en verdeelden 100 gratis tram- en bustickets. 

Het besparingsbeleid van de Vlaamse regering snijdt nu jaarlijks zo’n 46,3 miljoen euro weg uit het budget van openbaar vervoersmaatschappij De Lijn. Een beslissing met zware gevolgen voor een stad als Antwerpen. “CD&V, N-VA en Open VLD maken een potje van het beleid inzake openbaar vervoer. De kwaliteit gaat steeds meer achteruit, het aanbod verkleint en de prijzen verhogen. En dat terwijl we net meer zouden moet investeren in het uitbreiden van het openbaar vervoer, in en rond de stad.”

Het conservatieve beleid van de stad én de Vlaamse regering doet – volgens de Antwerpse Jongsocialisten – net het omgekeerde. “De tramlijn naar Ekeren werd geschrapt, ook de tramverbinding met Brasschaat komt er niet. En hoewel de Reuzenpijp recent in gebruik werd genomen, werden onvoldoende middelen vrijgemaakt om de tram ook in Borgerhout te laten halt houden of om de verbinding te maken tussen Deurne Zuid en Deurne Noord.”

Jongsocialisten Antwerpen pleit dan ook voor de invoering van gratis openbaar vervoer. “Stimuleren van het gebruik van het openbaar vervoer binnen de stad is een meer dan verstandige keuze”, zegt Jongsocialisten Antwerpen. “Het is beter voor de luchtkwaliteit, de leefbaarheid en de mobiliteit in onze stad. Dat is pas een slimme investering in de toekomst.”

“De kost daarvan kan worden gedragen door een einde te maken aan de gratis-politiek voor personenwagens en vrachtwagens. We stoppen jaarlijks zo’n 4,1 miljard euro in fiscale voordelen voor bedrijfswagens, houden onze taksen op diesel onvoorstelbaar laag en ook de kost van transport op onze wegen is nihil. Vandaag subsidiëren we het gebruik van de auto. Dat geld kunnen we beter investeren in openbaar vervoer”, zegt Jongsocialisten Antwerpen. Om hun standpunt kracht bij te zetten verdeelden de Jongsocialisten vandaag 100 gratis tram- en bustickets op de Rooseveltplaats.