Gebakken lucht is geen gezonde lucht, Joke!

Published by Jongsocialisten Antwerpen on

flyerschau

Jongsocialisten Antwerpen voert actie tegen het non-beleid van het stadsbestuur en de Vlaamse regering omtrent de luchtkwaliteit in de stad. Uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bleek hoe de Europese jaarnorm voor stikstofoxide (NO2) in de eerste drie maanden van 2015 overschreden was in Vlaanderen. “Hoewel we de norm reeds in 2010 hadden moeten halen, blijft het erg gesteld met de luchtkwaliteit in Vlaanderen. En zeker in Antwerpen”, zegt Jongsocialisten Antwerpen, “Ondertussen wordt te weinig ingezet op de uitbouw van alternatieven die de luchtkwaliteit in Antwerpen ten goede zouden komen. De stad transformeert steeds meer in een parking, de investeringen in openbaar vervoer worden teruggeschroefd en over de overkapping van de Ring zullen we maar zwijgen.” De Jongsocialisten delen daarom mondmaskers uit aan fietsers en voetgangers.

Nog geen week geleden werd ons land op het matje geroepen over haar klimaat- en milieubeleid op de voorbereidende klimaattop in Bonn. “Een uiterst gênant moment, ook voor Vlaanderen”, zegt Caro Van der Schueren, voorzitter van de Antwerpse Jongsocialisten, “Terwijl Joke Schauvliege, Vlaams minister voor milieu, op alle media kwam verkondigen hoe Vlaanderen wel een degelijk klimaat- en milieubeleid voert, stonden de experten in rij om haar ongelijk te geven. Nog geen week later blijkt hoe slecht we wel scoren als het gaat over luchtvervuiling.” Uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt hoe de Europese norm voor stikstofoxide in Antwerpen zwaar overschreden wordt. “Terwijl we eigenlijk die norm in 2010 al hadden moeten halen”, zegt Van der Schueren, “Dat Schauvliege zich weinig zorgen maakt over deze vertoning zegt veel over haar engagement als milieuminister. En dat op de kap van de gezondheid van de Antwerpenaars. Onaanvaardbaar!”

Volgens de Jongsocialisten is het overigens niet enkel het non-beleid van minister Schauvliege dat bijdraagt aan de slechte luchtkwaliteit in Antwerpen. “Het loopt op heel wat vlakken fout. De stad wordt – onder het huidige stadsbestuur – omgetoverd in één grote parking. Park Spoor Oost wordt Parking Spoor Oost, de plannen voor de heraanleg van de Scheldekaaien worden vervangen door de aanleg van nieuwe parkings, fietsers worden van de Turnhoutsebaan geweerd ten voordele van de auto en investeringen in openbaar vervoer worden afgebouwd. En over de overkapping van de Ring zullen we maar zwijgen.” 

Vorige week zaterdag nog voerden de Jongsocialisten actie voor het gratis maken van het openbaar vervoer in Antwerpen. Ze deelden daarvoor 100 gratis bus- en tramtickets uit op de Rooseveltplaats. “Ons pleidooi voor het ontwikkelen van en investeren in alternatieven voor de wagen lijkt dus helemaal niet uit de lucht gegrepen”, zegt Van der Schueren, “Voor Jongsocialisten is gezonde lucht een recht voor iedereen. En dus ook voor de Antwerpenaars. Deze conservatieve rechtse meerderheid moet stoppen met een beleid dat speelt met de gezondheid van haar burgers.”

Enkel een lage emissiezone invoeren binnen de Ring is voor de Jongsocialisten Antwerpen onvoldoende. “Zolang we niet slim omgaan met mobiliteit in onze stad, zal dat een maat voor niets blijken te zijn. De overkapping van de ring en de uitbouw van een sterk Antwerps openbaar vervoersnetwerk – dat de stad tevens verbindt met de perifere regio – is heel belangrijk. Daar ligt de prioriteit. Net zoals bij het creëren van meer open groene ruimte in de stad. Alle beetjes die bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in onze stad helpen.” Ook Schauvliege krijgt nog een veeg uit de pan. “Dat u weigert degelijk beleid te voeren, terwijl inwoners van onze stad er ziek van worden, is onbegrijpelijk en zelfs crimineel. Het is uw verantwoordelijkheid. Doe er iets aan!”