Jongsocialisten Antwerpen neemt afscheid van ‘de Helfie’

Published by Jongsocialisten Antwerpen on

Na de recente uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever en Fons Duchateau, OCMW-voorzitter van Antwerpen, neemt Jongsocialisten Antwerpen afscheid van ‘Helfie‘, het zogezegde symbool van de partij voor solidariteit en gemeenschapszin. “Het is wel duidelijk dat dat allemaal onzin was en de Helfie nu dood en begraven kan worden verklaard”, zegt Jongsocialisten Antwerpen.  Er wordt een rouwbrief verspreid waarbij de jongeren oproepen uit blijk van medeleven een gift te doen aan Vluchtelingnetwerk Vlaanderen. 

Het begon allemaal in april. N-VA lanceert met de Helfie haar nieuwe campagne. Een campagne die staat voor een ‘solidaire samenleving’ en gemeenschapszin. ‘We gaan vooruit en laten niemand achter’, zei De Wever bij de lancering van het nieuwe symbool. “Blijkt dat even tegen te vallen”, zeggen de jonge socialisten. “Die solidariteit en gemeenschapszin geldt blijkbaar niet wanneer het gaat over het opvangen van mensen op de vlucht voor oorlog en terreur. En enkele dagen later deed ook Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau zijn duit in het zakje.”

Jongsocialisten Antwerpen is geschokt door de reactie van De Wever en Duchateau. “Als burgemeester en OCMW-schepen van de grootste stad van Vlaanderen is het hun verantwoordelijkheid om aan de bevolking uit te leggen waarom we deze mensen moeten helpen. Maar dat weigeren ze te doen. Politiek gewin gaat blijkbaar boven verantwoordelijkheid.” Het beeld dat De Wever en Duchateau ophangen, laat weinig aan de wensen over. “De Wever gebruikt schaamteloos de woorden vluchteling en terrorist in dezelfde zin. En OCMW-voorzitter Duchateau spreekt dan weer over 1700 extra leeflonen ten gevolge van de opvang van vluchtelingen in deze stad. Op die manier laat men uitschijnen dat opvang bieden aan vluchtelingen ten koste zou gaan van de eigen bevolking. Iets wat niet klopt. Een zeer bedenkelijke politieke retoriek.”

“Zoals gewoonlijk verdeelt de Antwerps burgemeester – samen met zijn gevolg – de stad. Het is opnieuw wij tegen zij. Het is opnieuw dezelfde angstretoriek. Onaanvaardbaar voor een burgervader. Het komt ons eerlijk gezegd de strot uit.” Jongsocialisten Antwerpen begraaft daarom de helfie. “Het is nu wel duidelijk dat er van solidariteit, gemeenschapszin en verantwoordelijkheid geen sprake is bij N-VA”, zeggen de jongeren. “De helfie hoeft dus ook niet langer te worden gebruikt.” In het rouwbericht dat wordt verspreid roept Jongsocialisten Antwerpen op om ‘uit blijk van medeleven’ een gift te doen aan Vluchtelingennetwerk Vlaanderen.

Daarnaast roept Jongsocialisten Antwerpen op om wel opvang te bieden aan vluchtelingen in Antwerpen. “Ons land heeft de plicht dat te doen. En ook Antwerpen heeft daar zijn verantwoordelijkheid in op te nemen. Zoals professor Ive Marx (UA) reeds eerder zei: ‘Dit is een louter morele kwestie. Willen we die mensen helpen of niet?'”

Jongsocialisten Antwerpen is tevreden met het initiatief van sp.a en Groen om de OCMW-raad volgende week samen te roepen om mogelijke oplossingen te bespreken. “Al blijkt uit de Facebook-reactie van schepen Duchateau dat we op weinig oplossingen moeten hopen.”

rouwbrief_helfie

 

Categories: Nieuwsslider