“Denk na voor je Deliveroo bestelt”

Published by Jongsocialisten Antwerpen on

Maandag 8 januari 2018 – Gazet Van Antwerpen

Stickers Jongsocialisten: Deliverboeh!

8fc4a2a6-f3c6-11e7-970e-107702179108_original

Stef Vonk (midden): “De koeriers, dikwijls jonge jobstudenten, worden gewoonweg gebruikt door Deliveroo.” Foto: Kioni Papadopoulos

 

ANTWERPEN – De Jongsocialisten hebben zaterdag op de Meir stickers uitgedeeld. Daarmee klagen ze het nieuwe zelfstandigenstatuut voor Deliveroo-koeriers aan.

De Jongsocialisten hameren erop dat de digitale economie niet hand in hand mag gaan met een verarming van de tewerkstelling voor jongeren. “Want door zijn koeriers in een zelfstandigenstatuut te duwen, verlegt Deliveroo het volledige sociale en financiële risico naar haar werknemers. En dat is een schande”, zegt Jongsocialist Stef Vonk.

Ongeval

“De meeste koeriers zijn jonge jobstudenten. Zij worden gewoonweg gebruikt en moeten beschermd worden. Bij een ongeval dekt Deliveroo de medische kosten vanaf nu maar tot 1.500 euro. Alles daarboven moeten de koeriers uit hun eigen zak betalen. Geraakt een koerier arbeidsonbekwaam, dan heeft Deliveroo zelfs geen enkele verantwoordelijkheid meer. Dat vinden we onbegrijpelijk.”

Bovendien riskeren Deliveroo-koeriers een stuk minder te verdienen als zelfstandigen, zeggen de actievoerders. “Nu ze geen uurloon meer krijgen, zijn ze op een rustige avond zelf de dupe, in plaats van de internationale organisatie.”

Met hun stickeractie ‘Deliverboeh’ willen de Jongsocialisten voorbijgangers attent maken op deze verschuiving. “Want veel mensen zijn daar gewoon niet van op de hoogte. We hopen alvast dat ze vanaf nu een keertje nadenken vooraleer ze nog eens iets bij Deliveroo bestellen.”

 


 *Dit artikel verscheen reeds op Gva.be*

Cirkel 80 mm